tirsdag den 13. marts 2007

Licensbetalerne er DR Byens helt store ofre

Alle DR Byens bagmænd og -kvinder er for længst væk. Den daværende regering, som havde udpeget DR til at være central i byudviklingen på Vestamager, er afløst af en anden, og både bestyrelse og direktion fra dengang er næsten helt udskiftet. Tilbage står gidslerne for den totale skandale: DR's medarbejdere og ikke mindst borgerne i dette land - det er ikke en holdbar og rimelig situation



Det kan ikke nytte noget. Når offentlige virksomheder eller institutioner træder i spinaten og iværksætter tiltag, som dybest set viser sig at være et økonomisk hul i jorden, bliver de nødt til selv at rage kastanjerne ud af ilden igen. Hvis ikke det fungerede sådan, forsvandt incitamentet til, at institutionerne selv strakte sig til det yderste for at at gøre sit arbejde ordentligt. Kunne man blot hente de manglende penge i statskassen, når først skaden var sket, gik det for alvor helt galt.

DR befinder sig i en lidt anden situation. Det er efterhånden ti år siden, at man påbegyndte den i øvrigt skandaløse budgettering og projektering af Ørestads-byggeriet, og alle, der har et medansvar, er for længst væk. Desuden er det i den grad væsentligt at huske på, at DR Byen hovedsageligt var initieret af det politiske system, fordi man ønskede en byudvikling af den del af København. DR ville være en god magnet - både for virksomheder og for borgere - når der skulle sælges grunde og kvadratmetre derude.

Hvem er det så egentlig, man straffer ved at fastholde, at DR selv skal løse problemerne? Det er to sagesløse grupper, som på intet tidspunkt har kunnet gøre hverken fra eller til: Det er DR's medarbejdere, hvoraf der nu skal afskediges 300, og så er det licensbetalerne, borgerne i Danmark. Den daværende direktion og bestyrelse er for længst over alle bjerge. Det er den daværende regering også, så alle ansvarlige er væk. Tilbage står gidslerne.

I en mediebranche, der bliver stadig mere kommerciel, er der mere end nogensinde brug for en oase, et fristed, hvor journalistikken og indhold er styret af rent publicistiske hensyn. Det er fremragende, at der er denne arbejdsdeling blandt forskellige typer medier, men ingen er tjent med, at vi ikke har et DR som det eneste alternativ til de kommercielle aktører - og det er endda helt uanset politisk observans, alder, køn, erhverv osv.

Som borger har man brug for en publicistisk og stærk medievirksomhed. Derfor bør staten og politikerne nøje overveje, hvad man præcist forventer at få ud af at insistere på, at DR selv må løse problemerne. At der er risiko for endnu dårligere programmer er åbenlys samtidig med, at det kan ramme nyhedsudsendelserne yderligere.

Kommercielt båret journalistik har brug for modvægt, og det bør og skal DR som rendyrket publicist levere. Svækkes DR, svækkes mangfoldigheden, og det er der ingen, som har nogen interesse i. Vi kan ikke leve med, at DR er reduceret til en svag medievirksomhed med en forringet programvirksomhed. Det er totalt uacceptabelt.

Oveni alt dette har DR historisk set stået som pioner i forhold til udviklingen af nye medier samt ikke mindst indholdet til nye medieplatforme. Det vil skade innovationen og borgernes vilje og evne til at tage ny teknologi til sig, hvis DR også svækkes på denne front.

Når alt dette er sagt, er det også en åbenlys chance for Kenneth Plummer til at få foretaget noget oprydning i organisationen. Der er en ledelsesfilosofi, som inddeler medarbejderne i de 20 procent bedste, 70 procent i en mellemgruppe og så 10 procent, som virksomheden havde bedst af at skille sig af med. 10 procent af DR's samlede medarbejderstab er lige omkring 300.

Ingen kommentarer: