onsdag den 21. marts 2007

Få nu taget stilling til den replanlægning

Replanlægningen af FM-båndet har nu uvist af hvilken grund været under politisk overvejelse i omkring fem år. Det giver en urimelig usikkerhed for alle de kommercielle radiostationer, som er virksomheder med medarbejdere, og som risikerer at få ændret frekvenser og inddraget sendetilladelser

Hvad mon vi egentlig venter på? Replanlægningen af FM-båndet har været politisk overvejet i omkring fem år, og det overvejes stadig. Det fremgår ikke af de røgsignaler, der sendes ud fra forhandlingerne mellem medieordførerne, hvad der forhindrer en stillingtagen, men den lange ventetid er til åbenlys gene for en lang række mennesker og virksomheder med relation til radiobranchen - eller som ønsker at få det.

Senest har RADIOERNE, branche- og interesseorganisation for publicistisk orienterede kommercielle radio- og tv-stationer, forsøgt at komme i dialog med Kulturudvalget med en henvendelse den 30. november 2006 og igen den 20. februar 2007 - den seneste henvendelse, fordi man ikke havde fået noget svar på det første brev.

På grund af overvejelserne om replanlægningen er det blevet besluttet, at alle eksisterende sendetilladelser kun forlænges frem til 31. december 2007, og det har ikke uden grund fået RADIOERNE til at fare i blækhuset:

"De lokale kommercielle radiostationer har nu i årevis måttet leve med usikkerhed, korte frister og manglende beslutningstagning på lokalradioområdet. RADIOERNE finder det derfor nødvendigt at påpege, at lokale kommercielle radiostationer er virksomheder. Virksomheder der skal udarbejde og overholde budgetter, virksomheder der skal tiltrække og udvikle medarbejdere på såvel det tekniske som det journalistiske område, virksomheder der skal give overskud og investere i fremtidig drift. Det er derfor helt urimeligt, at man giver de lokale kommercielle stationer så ringe vilkår at arbejde under." Læs begge henvendelser her.

Og RADIOERNE har jo ret - det vil være svært og måske umuligt at finde et andet erhverv, der er udsat for tilsvarende store usikkerhedsmomenter endda uden nogen rimelig grund.

På et punkt er der dog grund til at være uenig med RADIOERNE, som ikke mener, der er behov for flere landsdækkende radiokanaler. RADIOERNE begrunder det med, at der kun var fem tilmeldte bydere til radioauktionen om FM5 i august, hvoraf kun to var aktive.

Koncessionsafgiften på FM5 løb op i 23 mio. kr. årligt, men hvis udbuddet af landsdækkende radiokanaler var højt, ville prisen tilsvarende falde. Og skete det, er der ingen tvivl om, at en række medievirksomheder, herunder ikke mindst aviserne, ville fatte interesse for at drive en landsdækkende radiostation - ikke som en særskilt forretningsenhed, men som et supplement til de eksisterende aktiviteter med den redaktionelle og salgsmæssige synergi, det ville kunne fremkalde. Fuldstændig på samme måde som mange medievirksomheder driver deres websites som en integreret del af den eksisterende forretning.

RADIOERNE gør opmærksom på, at formålet med replanlægningen dels var at skaffe flere landsdækkende radiostationer, men dels også at forbedre vilkårene for de lokale kommercielle stationer. RADIOERNE mener, at acceptable arbejdsvilkår bør have langt højere prioritet end en replanlægning.

I den forbindelse bør det vigtigste set ud fra et demokratisk synspunkt dels være, at staten ikke forhindrer den fulde udnyttelse af alle knappe samfundsmæssige ressourcer som frekvenser jo er - ikke mindst af hensyn til mangfoldigheden. Man bør ikke bremse blandt andre printmedierne i at udvikle sig på de elektroniske medier, når man rent faktisk har chancen for det modsatte.

--------------------------------------------------------------------------------

Mandag den 26. februar blev resultatet af en prøveplanlægning, gennemført af Broadcast Partners, fremlagt. Den viste, at er er plads til yderligere 12 landsdækkende radiostationer i Danmark. Medieordførerne har sendt forslaget i høring, så RADIOERNE og andre interessenter må finde yderligere tålmodighed. Der er frist for høringssvar den 16. april 2007.

Ingen kommentarer: