fredag den 26. januar 2007

DR har behov for en undersøgelse

De seneste dages udvikling omkring DR's famøse Afghanistan-film "Den hemmelige krig" underbygger yderligere min pointe i min forrige blogpost: DR bør holde op med rituelt at afvise alle forslag om undersøgelser. Igennem mange år har det været et kritikpunkt, som tilbagevendende har været rettet mod DR - anklagerne om favorisering af venstrefløjen i det redaktionelle arbejde.

Hvis DR virkelig ønsker at være hele Danmarks kultur- og medieinstitution, bliver man nødt til at erkende, at man har et problem - alene ved at kritikken tilbagevendende fremsættes, og at den er så hårdnakket. Om DR rent faktuelt favoriserer venstrefløjen, er ikke det, jeg tager stilling til, men selve den mangeårige kritik udgør problemet. Og DR har aldrig håndteret problemet.

Derfor er Foghs forslag om en undersøgelse faktisk en god idé; blot bør undersøgelsen ikke kun gå på Afghanistan-filmen, men på hele DR's redaktionelle arbejdsprocesser. Undersøgelsen, der burde være et anliggende for bestyrelsen, skulle gennemføres med udgangspunkt i objektive og uvildige præmisser, så ingen efterfølgende kan rejse tvivl om undersøgelsens validitet. Der vil naturligvis altid være nogen, som forsøger, men er undersøgelsen rigtig udført, vil det være begrænset til de sædvanlige landsbytosser på enten den ekstreme højre- eller venstrefløj.

Desværre valgte DR's direktion helt efter sædvane at afvise, at DR på nogen måde kan kritiseres, hvilket blandt andet kan læses her http://www.berlingske.dk/indland/artikel:aid=853426/. DR's direktion må jo have vurderet, at der aldrig er noget at komme efter, idet man altså har valgt at reagere forholdsvist spontant og instinktivt.

Min pointe er, at hvis DR valgte at gennemføre en generel undersøgelse, ville det i sidste ende være til gavn for netop DR selv. Enten vil en undersøgelse dokumentere, at kritikerne havde ret, og så forestår et omfattende oprydningsarbejde blandt medarbejderne. Desuden vil der være et arbejde med at kurere hele DR's redaktionelle tankesæt for denne sygdom - hvis det altså er tilfældet.

Hvis det omvendt IKKE er tilfældet, og at man på basis af objektive, nøgterne præmisser dokumentere, at DR's redaktionelle processer fungerer fint og upåklageligt og uden politisk slagside, er der behov for et kæmpemæssigt image-arbejde. Undersøgelsens fakta skal fremlægges, således at kritikerne anerkender undersøgelsens resultater. Hvis DR evner at forholde sig selvkritisk - hvilket i lyset af licensen burde være et indiskutabelt krav til institutionen - vil man have taget de første skridt i retning af at højne egen troværdighed. Og lige nu er det meget tiltrængt.

Hele sagen vækker mindelser til både den såkaldte Mors-sag, hvor DR blevet taget i et manipulere. Dokumentarprogrammet var et angreb på den politiske prioritet at lade dagplejemødre passe børn i stedet for at sende dem i institution. Tilsyneladende havde programmet så meget brug for hårdtslående dokumentation, at man med et manipulatorisk klip lod det fremstå som om, én af dagplejemødrene slog ét af børnene - pointen var at understrege, at pasning og pædagogik hos disse dagplejemødre lod så meget tilbage at ønske, at det dybest set var forkert at vælge den løsning. DR måtte helt ned i støvet for at undskylde manipulationen, som jo var udført i ond vilje.

Ingen kommentarer: