torsdag den 11. august 2011

Breaking News: Ryd sendefladen

Mange pseudonyheder bliver fra tid til anden på vores tv-kanaler fejlagtigt markedsført som breaking news. Det giver ikke sjældent grund til betydelig moro i journalistkredse, når visse kolleger udviser exceptionel svag dømmekraft for, hvad der virkelig er vigtigt.

Men i dag er der faktisk en rigtig nyhed, som nok burde få nyhedsredaktionerne til at rydde i hvert fald en god del af nyhedsudsendelserne i aften:

Der er tale om breaking news af en karakter, som potentielt får afgørende indflydelse på vores fremadrettede liv og velfærd. Og nej, vi taler ikke om, at Prince lige er landet i Københavns lufthavn, eller at en rocker er ved at blive transporteret fra fængslet til retten, begivenheder der ellers sagtens kan fremkalde live-reportager.

Det er en meget værre nyhed. For den overfladiske journalist nok en kedelig og ligegyldig historie, men det er mere væsentligt, end man kan forestille sig og én af de største og mest truende nyheder, der illustrerer, hvilke udfordringer vi står med, hvis ikke nogen tager det alvorligt en forfærdelig fart.

Nye tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at mindre end halvdelen af den danske befolkning nu er i arbejde. Og det stopper ikke her, for udviklingen forværres hele tiden. Ethvert barn burde kunne forstå, at det er skelsættende, når der er færre, som arbejder og bidrager til velfærdssamfundet, end der modtager fra det.

http://jp.dk/indland/indland_politik/article2511028.ece

Det er rystende tal og endnu mere rystende er, at udviklingen fortsætter - at pressen ikke bider sig fast og kører lige så intensive og vedvarende kampagner, som man har gjort med Lene Espersens mødeafbud eller Henriette Kjærs mands økonomiske problemer. Men journalister og/eller deres redaktører synes ikke for alvor at begribe alvoren og omfanget i den strukturelle udvikling, landet er inde i, og som der jo har været advaret om i årevis.

Alt andet i dagens nyhedsstrøm bliver i lyset af denne nyhed mindre væsentligt.

Mindre end 49 pct. af befolkningen har et arbejde. Man kan se bort fra de naturlige grupper som børn, unge, studerende og pensionister, hvorimod vi tydeligvis har bevilget os selv og hinanden for vide rammer til at erklære os arbejdsløse, bistandsmodtagere, efterlønnere eller berettiget til førtidspension. Der er masser af svage og ramte i dette land, som vi skal hjælpe og beskytte, men tallene viser, at det er kommet for vidt.

Vi har brug for en presse, som tvinger politikerne til at sige, hvad de vil gøre ved det, og som ikke får lov til at skyde skylden på hinanden i blind jagt på at vinde det kommende folketingsvalg.

Landet er truet i sit økonomiske grundfundament, men befolkningen forstår det ikke, fordi den ud af nyhedsstrømmen tror, at det er helt andre ting, som er væsentlige. Den almindelige dansker forventer og tror på, at pressen opfylder sin forpligtelse til at rapportere og dække i det nødvendige omfang, de begivenheder der virkelig betyder noget.

Pressen har i aften og de kommende dage en mulighed for at rette op på sin manglende ansvarlighed over for dækningen af de økonomiske problemer - altså en dækning der ligger betydeligt ud over bare at interviewe et par bankøkonomer om dagens aktiekursudvikling mv. Desværre er jeg bange for, at vi bare sejler planløst videre, og at medierne fortsat er mere optaget af læser- og seertal samt ikke miindst en masse klik på nettet til gavn for annonceindtægterne.

1 kommentar:

Kim Hagsten sagde ...

Tak for et rigitg godt indlæg der berører to meget væsentlige problemstillinger.

Politikerne må lægge berøringsangsten bag sig og tage fat på problematikken omkring de få der forsørger de mange.

Desværre får de ikke megen hjælp af en sensationslysten presse, som hellere graver i personfnidder end arbejder med seriøs baggrundsstof. 
Jeg får det direkte dårligt når chefredaktører undskylder pressens fokusområder med "Det er det vores læsere/seere/lyttere vil have".
Når man bryster sig af at være et filter mellem politikerne og borgerne, så  har pressen et ansvar for at levere et produkt der bl.a. er troværdigt, kritisk og undersøgende. For at blive i pressens verden, hvor man ofte uddeler karakterer, må min dom over det meste af den danske presse være - dumpet.